Pengikut

Sabtu, 28 Disember 2013

eXam MoDe

sapa yang dalam mood exam skarang ni mesti tau apakah perasaan ni... PRESSURE!!!!!.. STRESSS!!!.. + COOL!!!! CALM







Khamis, 26 Disember 2013

LeeSsang (Feat. Eugene of The SEEYA) - Tears Lyrics

Anyone ada tak yang pernah dengar lagu ni.. aku suka sangat dengar lagu ni walaupun baru kali pertama aku dengar,.. aku suka dengan lirik yang dyorang buat tu..kat sini aku ada letak liriknya. tengokla. 

English Translation:

After you left, I’m always sad
No matter how sad I am, the sadness is not enough
I look for a place to hurt and hide
In front of my dark house, in my stopped car, in front of your house
A life without love is like poverty, the only thing remaining is an empty room
You and I, we’re like day and night, which cannot be together
The only thing we split and shared is longing

You get drunk one night, come to me and fuss that you’re gonna sleep with me
You touch my happy trail and say that you wanna lay down in my arms
You ask me why I’m always so busy and silently cry
You say didn’t mean it and that you always believe me
You and everything of you that always protected me
Has now become longing

Alone between narrow streets in tears
In case someone sees, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

Sit alone on the stairs in front of my house in tears
In case you find out, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

We have bad attachments rather than good attachments^
We fight all the time and go for days without seeing each other
But we wanted each other so much
Because we loved each other, because we couldn’t live without each other
The freckles on your body, the food you can’t eat
When we kiss and made up after fighting
When we tightly held hands while driving

I remember all of those things
Even if you’re not next to me for a moment, I get nervous
After letting you go, I easily get blank
I hate the changing world
I forcefully take out your memories
Your name, face, laughter, scent
There are so many memories you gave to me
There is so much soul that you left to me
They come to life and find to me
I crush them all with the word, love

Alone between narrow streets in tears
In case someone sees, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

Sit alone on the stairs in front of my house in tears
In case you find out, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

My tears, tears, tears
Once again tears, tears, tears
Again silently – I don’t wanna know
It smears my memories

Alone between narrow streets in tears
In case someone sees, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

Sit alone on the stairs in front of my house in tears
In case you find out, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

Romanized:
(with individual parts)

[Gary]
Niga tteonago neul seulpeuda
Amuri seulpeohaedo seulpeumi mojalla
Mam noko apahal goseul chaja sumneunda
Bul kkeojin jip ape meomchwojin chaane neoui jip ape
Sarang irheun sarmeun ganan nama inneungeoseun geujeo teong bin neowa nan
Machi deoisang hamkkehal su eomneun natgwabam
Uriga nanwogajingeoseun geurium hana
Sure chwihae bulssuk chajawa oneureun opparang jalkkeoramyeo ttereulsseugo
Beretnaru manjimyeo nae pume nuwo bogosipeotdamyeo mareulhago
Wae oppaneun maeil bappeunamyeo mutgo sorieobsi ulgo
Geunyanghaebon mariramyeo jagin hangsang nareul mitneundago
Nae yeopeul hangsang jikyeojudeon neowaui modeungeosi da
Ijeneun geuriumi doego

[Gil]
Jobeun golmokgil sai honja nunmul
Nuga bolkkabwa mollae heullin nunmul
Yakhae jijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Eugene]
Jibap gyedangil arae honja nunmul
Niga alkkabwa mollae humchin nunmul
Yakhaejijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Gary]
Urin gounjeongbodan miunjeongi deo manha
Maennal ssaugo myeochil dongan anbwa
Geureoke urin seoro wonhaetdeonge manha
Saranghaesseunikkan eobseumyeon mot sarasseunikka
Ni mome nan jeom meokji motaneun geo
Neowa ssaugo hwahae kiseuhago punjeok
Unjeonhalttaedo soneul kkok jabasseotdeon
Geumodeungeosi dasi saenggangna
Jamsirado gyeote eobseumyeon buranhae
Neoreul bonaego tukhamyeon meonghae
Byeonhae ganeun sesangi sirheo
Neoui gieogeul eokjiro kkeonae
Ireum eolgul useum hyanggi
Niga naege namgin chueogi neomu manha
Niga naege namgin yeonghoneun ajik nama
Sara sumswieo ireoke nareul chajawa
Sarangiran dugeuljaro da buswo

[Gil]
Jobeun golmokgil sai honja nunmul
Nuga bolkkabwa mollae heullin nunmul
Yakhae jijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Eugene]
Jibap gyedangil arae honja nunmul
Niga alkkabwa mollae humchin nunmul
Yakhaejijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Eugene]
Nae nunmul nunmul nunmul
Tto dasi nunmul nunmul nunmul
Sorieobseo tto i don’t wanna know
Nae gieogeul da beonjigehae

[Gil]
Jobeun golmokgil sai honja nunmul
Nuga bolkkabwa mollae heullin nunmul
Yakhae jijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Eugene]
Jibap gyedangil arae honja nunmul
Niga alkkabwa mollae humchin nunmul
Yakhaejijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmur


Rabu, 18 Disember 2013

RUNNING MAN : the best ever programme show

Hey... siapa kat sini yang memang betul-betul dah addict dengan RUNNING MAN.. aku adalah antara salah seorang peminatnya.. Aku langsung tak boleh miss dengan episod RUNNING MAN.. dari episod 1 hinggalah sekarang iaitu episode 176..dan semua part aku masih ingat.. haha.. adicct sampai macam tu sekali.. aku pun tak tahu kenapa.





Sebenarnya adik aku yang kenalkan aku dengan program show ni.. mula-mula tu aku maki la jugak dia sebab tengok citer yang entah apa-apa. Tapi bila aku dah tengok aku pulak yang dop bertapa depan lappy tu.. sampaikan setiap minggu aku akan update dengan setiap perkembangan baru mereka.. Aiyoo kalau belajar macam ni kan bagus.. sure dekan ni.. haha..
 

Sekarang ni kawan-kawan aku pulak yang dop cakap citer ni entah apa-apa.. then aku cakap la. tak tengok lagi memang tak rasa tapi bila dah tengok memang tak mampu nak berundur dah.. kadang-kadang aku pun tak faham macam mana aku boleh addict sampai macam tu sekali..Pandai betul pendekatan yang mereka gunakan untuk tarik perhatian kita kan..

Meh aku story mory sikit mengenai RUNNING MAN
  • Running Man adalah rancangan variety show yang famous amous di korea sana ye.
  • Terdiri daripada 7 ahli tetap. Semua ahli RM adalah artis korea. Jae suk, Ji hyo, Jong kook, Kwang soo, Haha, Kang gary dan Suk jin. 6 kumbang 1 bunga katanya.
  • Tiap episod akan ada artis jemputan yang datang untuk mencabar ahli ahli RM tersebut. Artis jemputan adalah surprise katanyaaa. Tapi kadang kadang ahli RM tau juga.
  • Tiap episod akan ada mission yang berperingkat. Mission 1,2,3 sampailah mission last
  • Mission last adalah mission dimana diorang akan menyingkirkan kawan kawan diorang dengan helah diorang sendiri. Kat sini lah bermulanya announcement seperti 'Kwang Soo out!'. Sape yang kekal dia lah pemenang.

Running Man members. Kwang soo, Suk Jin, Haha, Jae Suk, Jong Kook, Gary, Ji Hyo.


Jae Suk. Ahli RM yang paling hebat dengan helah and taktik dia. Sometime aku suka dia. Kadang kadang tak suka. But most of the time aku suka. Hihihi



 Ji Hyo. The only woman in RM. Sangat lincah dan pandai kenakan orang dengan taktik dia. Walaupun ramai je artis jemputan wanita yang datang kat RM ni tapi mostly tak bole nak compete dengan Ji Hyo sebab Ji Hyo ni dia bertenaga sikit. Yang penting tak control cun.


Kwang Soo. The giraffe and also the betrayer. Kwang soo ni la sebenarnya penyeri dan pak lawak dalam RM ni. Semua sebab gaya dia yang huru hara tu memang dah bole buat orang gelak dah. 


Yang ni adalah antara ahli-ahli dalam RUNNING MAN yang mostly aku suka la sebab perwatakan mereka.. their true side..running man ni citer dye laen skit dengan tv show yang ada kat malaysia...ahli2 running man ni sporting and paling penting kelakar gila..

So setakat tu je la aku boleh storu pasal mereka ni dan aku harap ni program show ni tak akan pernah tamat.. haha boleh...
ok Choww

Selasa, 17 Disember 2013

TIPS: turunkan kalori anda dengan aktiviti pantai

Walaupun anda sedang menikmati percutian dengan keindahan panorama pantai dan sejuknya udara pantai, tetapi ia bukanlah sesuatu penghalang untuk anda melakukan aktiviti rekreasi yang boleh memberi manfaat kepada tubuh anda. Berekreasi sememangnya sungguh  mengasyikkan. Apatah lagi jika ia dilakukan bersama dengan yang tersayang. Oleh itu, apa kata jika anda mencuba rekreasi di pantai? Anda akan memperolehi dua keuntungan sekaligus. Bak kata pepatah, sambil meyelam minum air. Melalui rekreasi anda mampu mengurangkan kalori pada tubuh anda. Oleh sebab itu, anda disarankan untuk melakukan lima aktiviti serdehana ini agar mendapatkan hasil yang luar biasa. Apabila pulangnya anda dari bercuti, bukan sahaja fikiran anda yang menjadi segar tetapi juga tubuh menjadi cergas.

1-Berjalan-jalan di pantai
Percutian anda tidak akan lengkap jika tidak  menjalankan aktiviti berjalan di pantai. Aktiviti berjalan sambil mencuci mata ketika berada di pantai adalah suatu bonus kepada anda kerana sambil anda mencuci mata,anda juga memperoleh kelebihan lain iaitu dapat mengeluarkan kalori. Dengan aktiviti ini, anda dapat mengurangkan 100 kalori dalam masa 26 minit kerana struktur pasir yang halus menyebabkan beban latihan anda menjadi berat. Dengan aktiviti sebegini juga boleh membuatkan otot-otot kaki anda bekerja lebih kuat kerana pasir akan menyerap getaran dengan lebih banyak. Ketika anda berjalan di atas pasir, bahagian tubuh yang  terlibat adalah kaki, punggung dan betis. 
Selain itu,semasa berjalan di pantai, anda juga boleh menambahkan latihan untuk tubuh dibahagian atas dengan membawa dua botol air di kedua-dua belah tangan anda, kemudian cuba ayunkan botol tersebut kedepan dan kebelakang dan minumlah air itu sedikit demi sedikit. Ini penting kerana ia bukan sahaja dapat melatih bahu dan  “bicep” anda ketika berjalan malah anda juga tidak akan mengalami masalah dehidrasi. Dehidrasi merupakan keadaan tubuh yang mengalami gangguan keseimbangan cairan atau air yang disebabkan oleh lebih banyaknya pengeluaran peluh.Menurut ketua penasihat Perubatan Pharmvision Ventures, Dr. Amran Ahmad, kemampuan untuk melakukan senaman yang berpanjangan dalam keadaan panas memerlukan penggantian air yang hilang untuk mengelakkan dehidrasi. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan air semasa senaman adalah berkesan untuk meningkatkan prestasi dan melambatkan titik mula lesu.



2- Berlari di pantai
Tahukah anda,berlari sambil menerjah ombak dapat membakar begitu benyak kalori? Ini kerana fungsi pasir sebagai  pemijak menyebabkan badan anda menjadi semakin berat.Oleh sebab itu, semasa anda berlari di atas pasir pantai anda akan berasa berat dan larian anda akan menjadi perlahan. Tetapi jangan risau kerana kalori yang terbakar juga banyak. Melalui aktiviti ini, anda akan kehilangan 100 kalori dalam masa 11 minit sahaja. Jika anda suka berlari sambil menerjah ombak, pastikan anda berlari dengan jarak yang sama tetapi pada arah yang berbeza bagi memastikan anda benar-banar melatih  dua-dua belah kaki anda. Melalui aktiviti ini, bahagian tubuh yang paling banyak bekerjaa dalah  ‘hamstring’, ‘quadricep’, otot punggung, betis serta pergelangan kaki dan paha. Aktiviti ini boleh menjadi kelebihan bagi anda yang kurang melakukan aktiviti lain. Ini kerana, aktiviti berlari boleh meningkatkan kesihatan kardiovaskular anda dengan menambahkan kegiatan enzim-enzim dan honlonhormon yang merangsang otot dan jantung untuk bekerja dengan lebih cekap. Arherican College of Sports Medicine (ACSM) melaporkan bahawa faedah kesihatan boleh dicapai sekiranya individu yang kurang aktif membuat perubahan dari tidak melakukan apa-apa aktiviti kepada melakukan aktiviti pada tahap yang minimum.

3- Aktiviti membuat istana pasir
Pergi ke pantai seawall pagi memang suatu yang menyeronokkan.Tambahan pula, apabila dapat merasa kehalusan pasir pantai. Tetapi untuk mengelak daripada merasa bosan, apa kata anda lakukan aktiviti membina istana pasir bersama teman-teman dan ahli keluarga. Pasti ia akan menjadi suatu pengalaman yang menyeronokkan semasa percutian. Menggali serta meraup pasir dengan tangan sambil sesekali berlari mengambil air pantai untuk membina sebuah istana pasir boleh membuatkan tubuh anda banyak bergerak. Sambil anda menikmati keseronokkan anda juga boleh kehilangan 100 kalori dalam masa 20 minit. Malahan,  sambil anda melakukan aktiviti ini anda juga disarankan untuk duduk dalam posisi separuh mencangkung kemudian tahan tekanan pada bahagian peha danbetis. Manakala, bagi anda yang ingin member latihan tambahan pada bahagian punggung, cubalah tolak pasir ke depan dengan kedua-dua belah tangan anda. Dalam aktiviti ini, bahagian tubuh yang paling banyak berfungsi adalah punggung, dada, bahu dan kaki.

4- Bola tampar pantai
Berekreasi sambil bercuti harus menjadi sesuatu yang menyeronokkan. Tambahan pula apabila ia dilakukan bersama teman-teman dan keluargaanda. Apa kata anda cuba berekreasi dengan bola tampar pantai. Anda mungkin tidak akan berasa jemu.Tahukah anda aktiviti bola  tampar pantai sebenarnya dapa tmembentuk serta menguatkan otot tubuh anda kerana struktur pasir pantai yang halus akan memaksa anda untuk mengeluarkan tenaga ‘ekstra’ dan anda boleh kekal aktif sepanjang hari.Selain itu, gerakan-gerakan pada permainan ini juga dapat mengurangi ketegangan pada bahagian lutut, kaki dan punggung anda. Anda akan kehilangan 100 kalori dalam masa 13 minit sahaja kerana ia banyak melibatkan pergerakan kaki, bahu, punggung, ‘tricep’dan betis anda. Untuk tips tambahan, setiap regu sebaiknya hanya terdiri daripada dua orang pemain sahaja. Ini kerana semakin sedikit bilangan pemain maka semakin banyak gerakan yang akan anda lakukan. Ini bermakna, bilangan kalori pada tubuh anda akan banyak yang terbakar.

5- Bermain layang-layang
Bermain layang-layang adalah salah satu cara terbaik untuk anda berekreasi. Ini kerana, aktiviti ini memerlukan kedua-dua belah tangan untuk mengendalikan layang-layang terbang tinggi di awangan agar tetap melayang di udara. Dengan aktiviti sedemikian, hampir seluruh otot tubuh di bahagian atas anda akan bergerak. Kaki anda juga akan terus bekerja untuk mempertahankan posisi tubuh anda di atas tanah. Sambil anda menikmati keseronokan bermain, anda akan kehilangan 100 kalori dalam masa 30 minit kerana ia banyak melibatkan bahagian punggung, bahu, ‘bicep’ dan kaki. Selain itu, untuk pastikan ia lebih berkesan, cubalah bermain layang-layang yang lebih besar.Semasa anda bermain layang-layang, ia dapat membantu mengeluarkan peluh dari dalam badan dan menjadikan anda lebih sihat selepas seharian bermain permainan ini.

Cuba amalkannya terutama bagi golongan wanita bekerjaya dan tidak ada masa yang cukup untuk berekreasi. Apa kata sambil anda berlibur, anda mengamalkan cara ini kerana secara tidak langsung ia dapat memberi kelebihan kepada diri anda sendiri dan mendekatkan diri anda dengan yang tersayang kerana anda dapat meluangkan masa bersama-sama untuk menikmati detik indah.


Isnin, 16 Disember 2013

adakah anda dalam golongan penyakit IRI HATI..

Setiap orang mempunyai pendapat mereka sendiri.. so apa pendapat korang mengenai penyakit IRI HATI..  bagi aku setiap orang akan  ada perasaan ini, ia terlalu normal untuk manusia biasa.

Mempunyai kelebihan merupakan suatu kurniaan yang harus disyukuri. Namun, itu bukanlah jaminan untuk orang di sekeliling kita menyukai akan kelebihan yang ada pada diri kita itu. Kadang kala kelebihan yang dimiliki oleh kita boleh menjadi sasaran iri hati di sekeliling hidup kita tanpa kita sedari.



Perasaan iri hati atau dengki adalah salah satu tingkah laku sosial manusia yang boleh wujud dalam pelbagai situasi tanpa kita sedari. Secara psikologinya, perasaan ini merupakan masalah intrapersonal  yang timbul dalam minda kita sendiri hingga menyebabkan kita sentiasa berperang dengan diri sendiri.

Dalam aspek tingkah laku manusia, perasaan ini mula timbul akibat daripada perasaan kurang yakin terhadap diri kita sendiri. Mungkin kita merasakan dengan cara mengutuk dan merendah-rendahkan orang lain, kita dapat menutup kelemahan yang ada pada diri kita ini.



Oleh sebab itu, biasanya, individu yang mempunyai sifat iri hati ini akan sentiasa dihantui dengan kejayaan-kejayaan orang lain. Hanya mendengar pujian kecil daripada rakan-rakan terhadap pesaingnya sudah boleh membuatkan harga dirinya jatuh. Ini ditambah pula apabila dia tidak mampu menandingi pesaingnya.

Malahan, perasaan ini juga boleh menjadi pencetus kepada kita untuk melakukan sesuatu  perkara samada kearah kebaikan mahupun keburukan. Ini kerana, kita tekad ingin mencapai apa yang diinginkan setanding dengan pesaing kita. Dalam erti kata lain, perasaan iri hati ini boleh menjadi sumber cabaran kepada diri kita sendiri.

Perasaan seperti ini  seharusnya dihindari kerana ia lebih banyak membawa kesan buruk berbanding kesan baik. Ini kerana perasaan iri hati ini boleh memakan diri sendiri apabila kita mejadi terlalu obses dan banyak membuang masa dan tenaga untuk mencari kesalahan pesaing kita, Secara tidak langsung, ia hanya akan membuatkan diri dan emosi kita berasa tidak tenteram.

Selain itu, ia juga boleh memutuskan hubungan yang terjalin antara kita dengan rakan karib  kita sendiri. Mungkin kerana kita iri hati dengan setiap kejayaan yang dicapai olehnya hinga menyebabkan diri kita berasa tidak setanding untuk berkawan dengannya. Tanpa disedari, tindakan tersebut telah memutuskan hubungan dan menyebabkan timbulnya permusuhan dalaman yang mana hanya akan mengeruhkan lagi keadaan tersebut.

 Bagi menghindari permasalahan ini, kita seharusnya bijak dalam mengawal minda. Jangan biarkan perasaan mengawal diri kita tetapi kita sendiri yang mengawal perasaan tersebut. Mungkin melalui pengetahuan dan pergaulan dengan pesaing, kita dapat mengurangkan perasaan iri hati ini.

Selalunya apabila kita sudah mempunyai perasaan iri hati terhadap seseorang, biasanya kita ingin mencari kesalahan dan kekurangan dalam diri individu tersebut. Oleh itu untuk menghindarinya, lakukan sebaliknya iaitu mencari kebaikannya dan sentiasa berfikiran positif terhadap individu tersebut agar perasaan iri hati itu dapat dilemahkan.

Jika kita melihat segala perasaan iri hati dari sudut yang positif, maka yang negatif akan menjadi berubah kepada  positif. Ini kerana setiap perkara yang berlaku adalah bergantung kepada cara kita berfikir dan mentafsirnya.

Kita juga harus sentiasa bersyukur dengan setiap kelebihan yang ada pada diri kita kerana tiada manusia yang benar-benar sempurna. Tanpa kita sedari, kita juga mempunyai kelebihan yang mungkin tidak ada pada individu lain. Maka apabila kita sentiasa bersyukur dengan yang dicapai, kita mungkin akan merasakan itu adalah satu nikmat yang telah dikurniakan untuk kita.

Dari sudut lain, kita boleh jadikan perasaan iri hati ini sebagai pencetus untuk memperbaiki diri dan mencapai apa yang diingini setanding dengan individu yang menjadi sasaran kita. Secara tidak langsung ia menjadi pembuka jalan untuk kita terus berubah kearah yang lebih baik dengan membandingkan diri kita dengan individu lain.