Pengikut

Sabtu, 28 Disember 2013

eXam MoDe

sapa yang dalam mood exam skarang ni mesti tau apakah perasaan ni... PRESSURE!!!!!.. STRESSS!!!.. + COOL!!!! CALM







Khamis, 26 Disember 2013

LeeSsang (Feat. Eugene of The SEEYA) - Tears Lyrics

Anyone ada tak yang pernah dengar lagu ni.. aku suka sangat dengar lagu ni walaupun baru kali pertama aku dengar,.. aku suka dengan lirik yang dyorang buat tu..kat sini aku ada letak liriknya. tengokla. 

English Translation:

After you left, I’m always sad
No matter how sad I am, the sadness is not enough
I look for a place to hurt and hide
In front of my dark house, in my stopped car, in front of your house
A life without love is like poverty, the only thing remaining is an empty room
You and I, we’re like day and night, which cannot be together
The only thing we split and shared is longing

You get drunk one night, come to me and fuss that you’re gonna sleep with me
You touch my happy trail and say that you wanna lay down in my arms
You ask me why I’m always so busy and silently cry
You say didn’t mean it and that you always believe me
You and everything of you that always protected me
Has now become longing

Alone between narrow streets in tears
In case someone sees, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

Sit alone on the stairs in front of my house in tears
In case you find out, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

We have bad attachments rather than good attachments^
We fight all the time and go for days without seeing each other
But we wanted each other so much
Because we loved each other, because we couldn’t live without each other
The freckles on your body, the food you can’t eat
When we kiss and made up after fighting
When we tightly held hands while driving

I remember all of those things
Even if you’re not next to me for a moment, I get nervous
After letting you go, I easily get blank
I hate the changing world
I forcefully take out your memories
Your name, face, laughter, scent
There are so many memories you gave to me
There is so much soul that you left to me
They come to life and find to me
I crush them all with the word, love

Alone between narrow streets in tears
In case someone sees, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

Sit alone on the stairs in front of my house in tears
In case you find out, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

My tears, tears, tears
Once again tears, tears, tears
Again silently – I don’t wanna know
It smears my memories

Alone between narrow streets in tears
In case someone sees, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

Sit alone on the stairs in front of my house in tears
In case you find out, I secretly shed tears
I try so hard not to become weak
My tears

Romanized:
(with individual parts)

[Gary]
Niga tteonago neul seulpeuda
Amuri seulpeohaedo seulpeumi mojalla
Mam noko apahal goseul chaja sumneunda
Bul kkeojin jip ape meomchwojin chaane neoui jip ape
Sarang irheun sarmeun ganan nama inneungeoseun geujeo teong bin neowa nan
Machi deoisang hamkkehal su eomneun natgwabam
Uriga nanwogajingeoseun geurium hana
Sure chwihae bulssuk chajawa oneureun opparang jalkkeoramyeo ttereulsseugo
Beretnaru manjimyeo nae pume nuwo bogosipeotdamyeo mareulhago
Wae oppaneun maeil bappeunamyeo mutgo sorieobsi ulgo
Geunyanghaebon mariramyeo jagin hangsang nareul mitneundago
Nae yeopeul hangsang jikyeojudeon neowaui modeungeosi da
Ijeneun geuriumi doego

[Gil]
Jobeun golmokgil sai honja nunmul
Nuga bolkkabwa mollae heullin nunmul
Yakhae jijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Eugene]
Jibap gyedangil arae honja nunmul
Niga alkkabwa mollae humchin nunmul
Yakhaejijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Gary]
Urin gounjeongbodan miunjeongi deo manha
Maennal ssaugo myeochil dongan anbwa
Geureoke urin seoro wonhaetdeonge manha
Saranghaesseunikkan eobseumyeon mot sarasseunikka
Ni mome nan jeom meokji motaneun geo
Neowa ssaugo hwahae kiseuhago punjeok
Unjeonhalttaedo soneul kkok jabasseotdeon
Geumodeungeosi dasi saenggangna
Jamsirado gyeote eobseumyeon buranhae
Neoreul bonaego tukhamyeon meonghae
Byeonhae ganeun sesangi sirheo
Neoui gieogeul eokjiro kkeonae
Ireum eolgul useum hyanggi
Niga naege namgin chueogi neomu manha
Niga naege namgin yeonghoneun ajik nama
Sara sumswieo ireoke nareul chajawa
Sarangiran dugeuljaro da buswo

[Gil]
Jobeun golmokgil sai honja nunmul
Nuga bolkkabwa mollae heullin nunmul
Yakhae jijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Eugene]
Jibap gyedangil arae honja nunmul
Niga alkkabwa mollae humchin nunmul
Yakhaejijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Eugene]
Nae nunmul nunmul nunmul
Tto dasi nunmul nunmul nunmul
Sorieobseo tto i don’t wanna know
Nae gieogeul da beonjigehae

[Gil]
Jobeun golmokgil sai honja nunmul
Nuga bolkkabwa mollae heullin nunmul
Yakhae jijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmul

[Eugene]
Jibap gyedangil arae honja nunmul
Niga alkkabwa mollae humchin nunmul
Yakhaejijianheuryeo balbeodungeul chiryeoda
Nae nunmur


Rabu, 18 Disember 2013

RUNNING MAN : the best ever programme show

Hey... siapa kat sini yang memang betul-betul dah addict dengan RUNNING MAN.. aku adalah antara salah seorang peminatnya.. Aku langsung tak boleh miss dengan episod RUNNING MAN.. dari episod 1 hinggalah sekarang iaitu episode 176..dan semua part aku masih ingat.. haha.. adicct sampai macam tu sekali.. aku pun tak tahu kenapa.





Sebenarnya adik aku yang kenalkan aku dengan program show ni.. mula-mula tu aku maki la jugak dia sebab tengok citer yang entah apa-apa. Tapi bila aku dah tengok aku pulak yang dop bertapa depan lappy tu.. sampaikan setiap minggu aku akan update dengan setiap perkembangan baru mereka.. Aiyoo kalau belajar macam ni kan bagus.. sure dekan ni.. haha..
 

Sekarang ni kawan-kawan aku pulak yang dop cakap citer ni entah apa-apa.. then aku cakap la. tak tengok lagi memang tak rasa tapi bila dah tengok memang tak mampu nak berundur dah.. kadang-kadang aku pun tak faham macam mana aku boleh addict sampai macam tu sekali..Pandai betul pendekatan yang mereka gunakan untuk tarik perhatian kita kan..

Meh aku story mory sikit mengenai RUNNING MAN
  • Running Man adalah rancangan variety show yang famous amous di korea sana ye.
  • Terdiri daripada 7 ahli tetap. Semua ahli RM adalah artis korea. Jae suk, Ji hyo, Jong kook, Kwang soo, Haha, Kang gary dan Suk jin. 6 kumbang 1 bunga katanya.
  • Tiap episod akan ada artis jemputan yang datang untuk mencabar ahli ahli RM tersebut. Artis jemputan adalah surprise katanyaaa. Tapi kadang kadang ahli RM tau juga.
  • Tiap episod akan ada mission yang berperingkat. Mission 1,2,3 sampailah mission last
  • Mission last adalah mission dimana diorang akan menyingkirkan kawan kawan diorang dengan helah diorang sendiri. Kat sini lah bermulanya announcement seperti 'Kwang Soo out!'. Sape yang kekal dia lah pemenang.

Running Man members. Kwang soo, Suk Jin, Haha, Jae Suk, Jong Kook, Gary, Ji Hyo.


Jae Suk. Ahli RM yang paling hebat dengan helah and taktik dia. Sometime aku suka dia. Kadang kadang tak suka. But most of the time aku suka. Hihihi



 Ji Hyo. The only woman in RM. Sangat lincah dan pandai kenakan orang dengan taktik dia. Walaupun ramai je artis jemputan wanita yang datang kat RM ni tapi mostly tak bole nak compete dengan Ji Hyo sebab Ji Hyo ni dia bertenaga sikit. Yang penting tak control cun.


Kwang Soo. The giraffe and also the betrayer. Kwang soo ni la sebenarnya penyeri dan pak lawak dalam RM ni. Semua sebab gaya dia yang huru hara tu memang dah bole buat orang gelak dah. 


Yang ni adalah antara ahli-ahli dalam RUNNING MAN yang mostly aku suka la sebab perwatakan mereka.. their true side..running man ni citer dye laen skit dengan tv show yang ada kat malaysia...ahli2 running man ni sporting and paling penting kelakar gila..

So setakat tu je la aku boleh storu pasal mereka ni dan aku harap ni program show ni tak akan pernah tamat.. haha boleh...
ok Choww

Selasa, 17 Disember 2013

TIPS: turunkan kalori anda dengan aktiviti pantai

Walaupun anda sedang menikmati percutian dengan keindahan panorama pantai dan sejuknya udara pantai, tetapi ia bukanlah sesuatu penghalang untuk anda melakukan aktiviti rekreasi yang boleh memberi manfaat kepada tubuh anda. Berekreasi sememangnya sungguh  mengasyikkan. Apatah lagi jika ia dilakukan bersama dengan yang tersayang. Oleh itu, apa kata jika anda mencuba rekreasi di pantai? Anda akan memperolehi dua keuntungan sekaligus. Bak kata pepatah, sambil meyelam minum air. Melalui rekreasi anda mampu mengurangkan kalori pada tubuh anda. Oleh sebab itu, anda disarankan untuk melakukan lima aktiviti serdehana ini agar mendapatkan hasil yang luar biasa. Apabila pulangnya anda dari bercuti, bukan sahaja fikiran anda yang menjadi segar tetapi juga tubuh menjadi cergas.

1-Berjalan-jalan di pantai
Percutian anda tidak akan lengkap jika tidak  menjalankan aktiviti berjalan di pantai. Aktiviti berjalan sambil mencuci mata ketika berada di pantai adalah suatu bonus kepada anda kerana sambil anda mencuci mata,anda juga memperoleh kelebihan lain iaitu dapat mengeluarkan kalori. Dengan aktiviti ini, anda dapat mengurangkan 100 kalori dalam masa 26 minit kerana struktur pasir yang halus menyebabkan beban latihan anda menjadi berat. Dengan aktiviti sebegini juga boleh membuatkan otot-otot kaki anda bekerja lebih kuat kerana pasir akan menyerap getaran dengan lebih banyak. Ketika anda berjalan di atas pasir, bahagian tubuh yang  terlibat adalah kaki, punggung dan betis. 
Selain itu,semasa berjalan di pantai, anda juga boleh menambahkan latihan untuk tubuh dibahagian atas dengan membawa dua botol air di kedua-dua belah tangan anda, kemudian cuba ayunkan botol tersebut kedepan dan kebelakang dan minumlah air itu sedikit demi sedikit. Ini penting kerana ia bukan sahaja dapat melatih bahu dan  “bicep” anda ketika berjalan malah anda juga tidak akan mengalami masalah dehidrasi. Dehidrasi merupakan keadaan tubuh yang mengalami gangguan keseimbangan cairan atau air yang disebabkan oleh lebih banyaknya pengeluaran peluh.Menurut ketua penasihat Perubatan Pharmvision Ventures, Dr. Amran Ahmad, kemampuan untuk melakukan senaman yang berpanjangan dalam keadaan panas memerlukan penggantian air yang hilang untuk mengelakkan dehidrasi. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan air semasa senaman adalah berkesan untuk meningkatkan prestasi dan melambatkan titik mula lesu.



2- Berlari di pantai
Tahukah anda,berlari sambil menerjah ombak dapat membakar begitu benyak kalori? Ini kerana fungsi pasir sebagai  pemijak menyebabkan badan anda menjadi semakin berat.Oleh sebab itu, semasa anda berlari di atas pasir pantai anda akan berasa berat dan larian anda akan menjadi perlahan. Tetapi jangan risau kerana kalori yang terbakar juga banyak. Melalui aktiviti ini, anda akan kehilangan 100 kalori dalam masa 11 minit sahaja. Jika anda suka berlari sambil menerjah ombak, pastikan anda berlari dengan jarak yang sama tetapi pada arah yang berbeza bagi memastikan anda benar-banar melatih  dua-dua belah kaki anda. Melalui aktiviti ini, bahagian tubuh yang paling banyak bekerjaa dalah  ‘hamstring’, ‘quadricep’, otot punggung, betis serta pergelangan kaki dan paha. Aktiviti ini boleh menjadi kelebihan bagi anda yang kurang melakukan aktiviti lain. Ini kerana, aktiviti berlari boleh meningkatkan kesihatan kardiovaskular anda dengan menambahkan kegiatan enzim-enzim dan honlonhormon yang merangsang otot dan jantung untuk bekerja dengan lebih cekap. Arherican College of Sports Medicine (ACSM) melaporkan bahawa faedah kesihatan boleh dicapai sekiranya individu yang kurang aktif membuat perubahan dari tidak melakukan apa-apa aktiviti kepada melakukan aktiviti pada tahap yang minimum.

3- Aktiviti membuat istana pasir
Pergi ke pantai seawall pagi memang suatu yang menyeronokkan.Tambahan pula, apabila dapat merasa kehalusan pasir pantai. Tetapi untuk mengelak daripada merasa bosan, apa kata anda lakukan aktiviti membina istana pasir bersama teman-teman dan ahli keluarga. Pasti ia akan menjadi suatu pengalaman yang menyeronokkan semasa percutian. Menggali serta meraup pasir dengan tangan sambil sesekali berlari mengambil air pantai untuk membina sebuah istana pasir boleh membuatkan tubuh anda banyak bergerak. Sambil anda menikmati keseronokkan anda juga boleh kehilangan 100 kalori dalam masa 20 minit. Malahan,  sambil anda melakukan aktiviti ini anda juga disarankan untuk duduk dalam posisi separuh mencangkung kemudian tahan tekanan pada bahagian peha danbetis. Manakala, bagi anda yang ingin member latihan tambahan pada bahagian punggung, cubalah tolak pasir ke depan dengan kedua-dua belah tangan anda. Dalam aktiviti ini, bahagian tubuh yang paling banyak berfungsi adalah punggung, dada, bahu dan kaki.

4- Bola tampar pantai
Berekreasi sambil bercuti harus menjadi sesuatu yang menyeronokkan. Tambahan pula apabila ia dilakukan bersama teman-teman dan keluargaanda. Apa kata anda cuba berekreasi dengan bola tampar pantai. Anda mungkin tidak akan berasa jemu.Tahukah anda aktiviti bola  tampar pantai sebenarnya dapa tmembentuk serta menguatkan otot tubuh anda kerana struktur pasir pantai yang halus akan memaksa anda untuk mengeluarkan tenaga ‘ekstra’ dan anda boleh kekal aktif sepanjang hari.Selain itu, gerakan-gerakan pada permainan ini juga dapat mengurangi ketegangan pada bahagian lutut, kaki dan punggung anda. Anda akan kehilangan 100 kalori dalam masa 13 minit sahaja kerana ia banyak melibatkan pergerakan kaki, bahu, punggung, ‘tricep’dan betis anda. Untuk tips tambahan, setiap regu sebaiknya hanya terdiri daripada dua orang pemain sahaja. Ini kerana semakin sedikit bilangan pemain maka semakin banyak gerakan yang akan anda lakukan. Ini bermakna, bilangan kalori pada tubuh anda akan banyak yang terbakar.

5- Bermain layang-layang
Bermain layang-layang adalah salah satu cara terbaik untuk anda berekreasi. Ini kerana, aktiviti ini memerlukan kedua-dua belah tangan untuk mengendalikan layang-layang terbang tinggi di awangan agar tetap melayang di udara. Dengan aktiviti sedemikian, hampir seluruh otot tubuh di bahagian atas anda akan bergerak. Kaki anda juga akan terus bekerja untuk mempertahankan posisi tubuh anda di atas tanah. Sambil anda menikmati keseronokan bermain, anda akan kehilangan 100 kalori dalam masa 30 minit kerana ia banyak melibatkan bahagian punggung, bahu, ‘bicep’ dan kaki. Selain itu, untuk pastikan ia lebih berkesan, cubalah bermain layang-layang yang lebih besar.Semasa anda bermain layang-layang, ia dapat membantu mengeluarkan peluh dari dalam badan dan menjadikan anda lebih sihat selepas seharian bermain permainan ini.

Cuba amalkannya terutama bagi golongan wanita bekerjaya dan tidak ada masa yang cukup untuk berekreasi. Apa kata sambil anda berlibur, anda mengamalkan cara ini kerana secara tidak langsung ia dapat memberi kelebihan kepada diri anda sendiri dan mendekatkan diri anda dengan yang tersayang kerana anda dapat meluangkan masa bersama-sama untuk menikmati detik indah.


Isnin, 16 Disember 2013

adakah anda dalam golongan penyakit IRI HATI..

Setiap orang mempunyai pendapat mereka sendiri.. so apa pendapat korang mengenai penyakit IRI HATI..  bagi aku setiap orang akan  ada perasaan ini, ia terlalu normal untuk manusia biasa.

Mempunyai kelebihan merupakan suatu kurniaan yang harus disyukuri. Namun, itu bukanlah jaminan untuk orang di sekeliling kita menyukai akan kelebihan yang ada pada diri kita itu. Kadang kala kelebihan yang dimiliki oleh kita boleh menjadi sasaran iri hati di sekeliling hidup kita tanpa kita sedari.



Perasaan iri hati atau dengki adalah salah satu tingkah laku sosial manusia yang boleh wujud dalam pelbagai situasi tanpa kita sedari. Secara psikologinya, perasaan ini merupakan masalah intrapersonal  yang timbul dalam minda kita sendiri hingga menyebabkan kita sentiasa berperang dengan diri sendiri.

Dalam aspek tingkah laku manusia, perasaan ini mula timbul akibat daripada perasaan kurang yakin terhadap diri kita sendiri. Mungkin kita merasakan dengan cara mengutuk dan merendah-rendahkan orang lain, kita dapat menutup kelemahan yang ada pada diri kita ini.



Oleh sebab itu, biasanya, individu yang mempunyai sifat iri hati ini akan sentiasa dihantui dengan kejayaan-kejayaan orang lain. Hanya mendengar pujian kecil daripada rakan-rakan terhadap pesaingnya sudah boleh membuatkan harga dirinya jatuh. Ini ditambah pula apabila dia tidak mampu menandingi pesaingnya.

Malahan, perasaan ini juga boleh menjadi pencetus kepada kita untuk melakukan sesuatu  perkara samada kearah kebaikan mahupun keburukan. Ini kerana, kita tekad ingin mencapai apa yang diinginkan setanding dengan pesaing kita. Dalam erti kata lain, perasaan iri hati ini boleh menjadi sumber cabaran kepada diri kita sendiri.

Perasaan seperti ini  seharusnya dihindari kerana ia lebih banyak membawa kesan buruk berbanding kesan baik. Ini kerana perasaan iri hati ini boleh memakan diri sendiri apabila kita mejadi terlalu obses dan banyak membuang masa dan tenaga untuk mencari kesalahan pesaing kita, Secara tidak langsung, ia hanya akan membuatkan diri dan emosi kita berasa tidak tenteram.

Selain itu, ia juga boleh memutuskan hubungan yang terjalin antara kita dengan rakan karib  kita sendiri. Mungkin kerana kita iri hati dengan setiap kejayaan yang dicapai olehnya hinga menyebabkan diri kita berasa tidak setanding untuk berkawan dengannya. Tanpa disedari, tindakan tersebut telah memutuskan hubungan dan menyebabkan timbulnya permusuhan dalaman yang mana hanya akan mengeruhkan lagi keadaan tersebut.

 Bagi menghindari permasalahan ini, kita seharusnya bijak dalam mengawal minda. Jangan biarkan perasaan mengawal diri kita tetapi kita sendiri yang mengawal perasaan tersebut. Mungkin melalui pengetahuan dan pergaulan dengan pesaing, kita dapat mengurangkan perasaan iri hati ini.

Selalunya apabila kita sudah mempunyai perasaan iri hati terhadap seseorang, biasanya kita ingin mencari kesalahan dan kekurangan dalam diri individu tersebut. Oleh itu untuk menghindarinya, lakukan sebaliknya iaitu mencari kebaikannya dan sentiasa berfikiran positif terhadap individu tersebut agar perasaan iri hati itu dapat dilemahkan.

Jika kita melihat segala perasaan iri hati dari sudut yang positif, maka yang negatif akan menjadi berubah kepada  positif. Ini kerana setiap perkara yang berlaku adalah bergantung kepada cara kita berfikir dan mentafsirnya.

Kita juga harus sentiasa bersyukur dengan setiap kelebihan yang ada pada diri kita kerana tiada manusia yang benar-benar sempurna. Tanpa kita sedari, kita juga mempunyai kelebihan yang mungkin tidak ada pada individu lain. Maka apabila kita sentiasa bersyukur dengan yang dicapai, kita mungkin akan merasakan itu adalah satu nikmat yang telah dikurniakan untuk kita.

Dari sudut lain, kita boleh jadikan perasaan iri hati ini sebagai pencetus untuk memperbaiki diri dan mencapai apa yang diingini setanding dengan individu yang menjadi sasaran kita. Secara tidak langsung ia menjadi pembuka jalan untuk kita terus berubah kearah yang lebih baik dengan membandingkan diri kita dengan individu lain.












Selasa, 29 Oktober 2013

SOMEDAY -first love in a first sign.

To, 

       A . S


I don't know how much longer
That I have to put up with everything
I have been hiding all the truth inside my heart

Everytime we meet
Everytime you turn to face me
Thought I look indifferent
Do you know how much i have to force myself?

Can you hear my heart calling for you?
My heart ia telling you that I LOVE YOU
But I cant open my heart for anyone to know

Can you hear that?
My heart keep waiting there for you
Waiting there for you to open it
and hope you will realize.

Someday..

Thought I love You
Thought I feel it
But deep down inside, I don't dare to tell you

Everytime we meet
Every times you turn to me
That I pretend to be still

Can you hear it?
But I had to release it cause others would curious
I'm waiting there for you to open
I can only hope you will know 

That this person loves you
Please I hope you will know
Someday..

I HOPE..







Sabtu, 26 Oktober 2013

PahIt MaNis di UTUSAN MALAYSIA BERHAD

as salam...

Dah lama x update blog ni kan.. dah berhabuk uk.. sarang labah-labah pun dah banyak.. hehehe.. aku baru prasan yang aku x update pun pasal pengalaman aku internship..

Kan sebelum ni aku dah citer yang aku intern kat UTUSAN MALAYSIA BERHAD. the one of a big company yang memang owesome.. memnag banyak benda yang aku dah belajar masa kat situ . bak kata oarng tetua dari A sampai Z la kira tak kira dari segi tulis berita, cari berita dan tuuttt... hehehe..

so far memang akuu x dapat nafi la.. banyak pengalaman yang aku dapat.. kene marah pun ada sebab keje x clear tapi normal la tu . mula2 kan.. bile dah lame2 baru ok.. tapi memang bidang ni hati kene betul2 kering kalau x memang habis la.. kalau orang cakap ape2 buat tuli je.. x payah nak kisah sangat.. dah nama pun wartawan kan..

aku ingat lagi, mase mula2 tu aku sendiri x boleh terima dengan suasana dan waktu kerjanya, ye la mane taknya masuk pukul 10 pagi then blik pukul 9 malam. tu pun lau berita lepas.. ibarat kata selagi berita bos belum cek berita selagi tu la kene menakuk dekat office tu.. dah la jalan depan pejabat tu scary.. mana taknya dengan anjing, dengan lori keluar masuk lagi dan dengan orang gila.. memang betul betul cabaran... masalah teksi pulak satu hal... dalam 1 jam, nak tengok bayang 1 teksi pun susah inikan pulak nak naik.. memang menunggu la...

selalunya aku akan blik dalam pukul 9.. jadi disebabkan aku ni x ade transport so terpaksala tunggu teksi walaupun lambat kan... then pkul 10 baru sampai kat stesen LRT CHAN SOW LIN.... around 10:30 pm  aku bru la boleh sampai kat bandar seri permaisuri.. pastu aku akan cari makan dulu macam biasa dan dalam pkul 11:30 baru sampai rumah..

bila dah sampai rumah.. memang dah rasa macam x ade tenaga la.. mana tak nya seharian berjalan p cover berita. tu x campur dengan sesat lagi .. aiyooo.. sebab tu bila dah sampai rumah, badan dah memang totally out la...dan itu lah rutin harian aku selama 2 bulan

kadang-kadang aku rasa macam x ader life langsung. ye la mane x nya pagi keje balik malam..cuti pula dapat 2 hari seminggu, tu pun x leh cuti direct . kalau la aku ni bini orang dah lame dah disuruh benti..boleh terabai anak2 dan silap2 suami pun cari lain. uhuu.. oppsss.. yela mana x nya mase untuk diri sendiri pun x ade ni kan pulak dengan family..

tapi apa yang aku x dapat sangkal adalah pengalaman.. pengalaman yang aku dapat memang betul2 mematangkan aku.. more confident la.. lps tu jumpa ngan menusia yang mcm2 dy punya kerenah... kann menusia kan banyak ragam.. huhuh...

sampai sini sahaja citer aku.. lau ikutkan banyak lagi bende yang aku nak citer tapi disebabkan jam dah pukul 4:43 pagi .. so aku kene tidoo sebab sebelum pkul 11 esok aku dah kene ada kat c10 untuk ambik berita kampus USM yang sudah siap dicetak.. huhuhu...


kat sini aku sertakan beberapa hasil kerja aku mase intern kat UTUSAN dulu.

http://www.utusan.com.my/utusan/Keluarga/20130813/ke_02/Juadah-raya-ancam-diet

http://www.utusan.com.my/utusan/Keluarga/20130801/ke_04/Kacau-dodol-erat-hubungan

http://www.utusan.com.my/utusan/Kota/20130704/wk_02/Tingkat-keselamatan-pelancong



Isnin, 16 September 2013

Wanita Sebagai Tempat Untuk Lelaki Melepaskan Nafsu Dan Perasaan

 Hari ini, media banyak melaporkan isu-isu mengenai  keganasan terhadap wanita samada melibatkan kes dera, rogol atau bunuh. Pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) dari Jabatan Siasatan Jenayah Bahagian D11 Bukit Aman, Superintendan Ong Chin Lan berkata, setiap hari 10 wanita menjadi mangsa dera di negara ini namun itu hanya kes yang dilaporkan kepada polis, jadi tidak diketahui jumlah sebenar yang berkemungkinan jauh lebih tinggi. Mengapakah fenomena ini terus berlaku dan mengapa wanita sering dijadikan tempat untuk lelaki melepaskan nafsu dan perasaan mereka. Adakah kerana wanita dikatakan sebagai insan yang lemah dan lelaki dengan senang dapat mengambil kesempatan. 



        Sebagai contoh, kes penderaan yang berlaku terhadap Isteri ‘jutawan’ rakyat Lebanon, Dr. Elie Yousef Najem dimana beliau pernah dipaksa  untuk ‘beraksi’ melakukan hubungan kelamin di hadapan kamera web bersama suaminya untuk dipertontonkan kepada rakan internet lelaki itu dan dia turut diliwat oleh Elie, sebanyak dua atau tiga kali dalam seminggu selama mereka tinggal bersama dari Mei 2005 hingga Julai 2007. Menurut Farinnie(isteri), Elie juga pernah bertindak kasar dengan menarik rambutnya di khalayak ramai selepas kalah dalam perjudian semasa di Genting Highlands pada awal 2007 dan Elie juga  pernah menolak meja kearah perut Farinnie ketika dia sedang hamil enam bulan anak sulung mereka. Selain itu, Elie juga pernah membuat penganiayaan lain seperti penderaan secara seksual termasuk dipaksa melakukan hubungan kelamin dan diliwat ketika datang haid serta selepas pantang dari bersalin. Isterinya juga turut tidak dibenarkan keluar dari rumahkerana hanya Elie yang boleh memegang kunci rumah. 

Apa itu keganasan?
Keganasan ialah sebarang bentuk perlakuan yang mendatangkan bahaya, bukan sahaja dalam bentuk fizikal tetapi melalui apa juga cara yang boleh menyebabkan gangguan mental dan emosi terhadap wanita manakalaKeganasan terhadap wanita pula adalah perbuatan yang menganiayai wanita dalam pelbagai cara (bukan hanya fizikal), semata-mata kerana wanita tersebut dianggap sebagai tidak mempunyai taraf yang sama dengan seorang lelaki. Malah, keganasan terhadap wanita juga meliputi semua bangsa, agama, pendapatan, kelas dan budaya dan ia seolah-olah sudah tertanam dalam semua budaya sehinggakan ramai wanita menganggap itu adalah  cara hidupnya.





Jenis  Keganasan Terhadap Wanita

1. Keganasan Fizikal yang merangkumi perbuatan seperti memukul, menumbuk, menampar, menggigit, menendang, melukakan, mematahkan tulang, membaling barang  dan menggunakan senjata kepada wanita. Juga perbuatan menghalang keperluan manusia seperti makan, minum, tidur dan juga tempat perlindungan. 

 
2. Keganasan Seksual iaitu sesuatu yang merangkumi apa juga perlakuan atau pertuturan secara berulangan, dilakukan sama ada secara fizikal, gerak isyarat atau ucapan berunsur seks seperti di tempat kerja. Ia termasuklah menyentuh tubuh, diajak berulang-ulang  untuk memenuhi temujanji secara paksa dan pujuk rayu supaya melakukan seks serta menggunakan gambar-gambar lucah di tempat kerja.



3.  Keganasan Sosial berlaku apabila wanita sering didorong untuk bergantung kepada pasangan masing-masing dan diasingkan dari mendapatkan sokongan luar. Malah wanita  ini juga akan dikongkong serta dilarang daripada keluar untuk bekerja atau mengetahui dunia luar.

4. Keganasan Kewangan pula melibatkan seseorang wanita yang dihalang secara paksa menggunakan hak mereka sendiri seperti gaji dan lelaki mengambil hak tersebut untuk kegunaan mereka sendiri. Ini menyebabkan wanita terpaksa menyimpan simpanan mereka secara senyap-senyap, tidak dapat membeli keperluan seharian mereka sendiri dan banyak bergantung hidup dengan orang lain. Selain itu, wanita juga dihalang untuk bekerja.

5. Keganasan Emosi dan Psikologi meliputi perbuatan seperti ugutan, penghinaan seperti caci maki dan kata-kata sindiran oleh lelaki. Walaupun wanita tidak mengalami sebarang bentuk kesan luka yang boleh dilihat dengan mata kasar namun wanita boleh mengalami tekanan perasaan yang boleh menyebabkan mereka hilang upaya untuk mengawal emosi secara normal dan menyebabkan mangsa  berpotensi besar melakukan sesuatu yang di luar kawalan seperti bunuh diri.


     Dalam hal ini , kita dapat lihat bahawa wanita dijadikan mangsa dalam pelbagai aspek samaada dari segi emosi, mental dan fizikalnya.  Dimanakah sebenarnya hak wanita jika hak mereka dicabuli oleh orang yang mereka percaya sepenuhya.

           Mengapa keganasan terhadap wanita ini terus berlaku??
      Keganasan  terhadap wanita ini berlaku disebabkan oleh wujudnya  Perbezaan Gender  dimana ianya berbeza dari segi  biologi di antara lelaki dan wanita seperti dari segi rupa bentuk, kromosom, hormon, alat kelamin dan sebagainya.Keganasan terhadap wanita sama seperti keganasan terhadap ‘gender’ dimana ia adalah keganasan yang tertumpu terhadap wanita kerana wujudnya ketidakseimbangan taraf lelaki dan wanita dalam masyarakat. Women´s Aid Organisation memberikan tafsiran keganasan terhadap wanita sebagai perbuatan yang menganiayai wanita dalam pelbagai cara, semata-mata kerana wanita tersebut dianggap sebagai tidak mempunyai taraf yang sama dengan lelaki iaitu wanita adalah golongan kelas kedua dan lelaki adalah golongan kelas pertama.  Golongan lelaki sanggup menjadikan wanita sebagai tempat untuk mereka melepaskan nafsu dan perasaan kerana mereka merasakan mereka adalah ketua dan wanita harus ikut apa yang disuruh. Malah lelaki juga menganggap bahawa wanita adalah lemah dan mereka tidak akan mampu untuk melawan, oleh sebab itu golongan wanita amat senang untuk disakiti. Walhal wanita adalah golongan yang sering melakukan kesilapan, dan hidupnya banyak bergantung kepada suami atau lelaki. Selain itu,  status wanita juga jauh lebih rendah daripada lelaki sehingga menyebabkan golongan lelaki berkuasa penuh terhadap wanita terutama apabila mereka bergelar suami isteri.  Lelaki juga merasakan bahawa mereka berhak menentukan hala tuju wanita atau isteri yang tidak mampu dan tidak boleh membuat keputusan sendiri dan ia kebanyakannya berlaku kepada wanita yang tidak berpendidikan dan hidupnya bergantung sepenuhnya terhadap suami. Oleh sebab itu, lelaki senang untuk mengambil kesaempatan keatas mereka.  


     “Stop Hurting Us”



      Bagi menangani masalah terhadap wanita ini, pihak kerajaan telah menggubal beberapa akta-akta seperti  Akta Keganasan Rumah Tangga 1994, Kanun Keseksaan,  Akta Anti-pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran 2007 (Akta 670) dan  gangguan seksual. Ini penting bagi membela nasib golongan wanita yang sentiasa menjadi mangsa lelaki dan memberi hak dan kebebasan kepada mereka supaya mendapat kehidupan yang lebih sempurna.

        Selain itu, wujud juga beberapa agensi pendokong “feminisme” yang kebanyakakannya terdiri daripada wanita yang aktif dalam sistem PBB untuk menegakkan hak wanita. Golongan yang menjadi pendokong ‘Feminisma’ bermaksud mereka berusaha untuk mengubah ketidaksamaan dalam hubungan kuasa lelaki dan wanita yang telah pun wujud sejak  turun temurun. Oleh itu, mereka mempunyai pendekatan tersendiri dalam menganalisa permasalahan wanita dan penentuan penyelesaiannya. Mereka berpendapat bahawa punca utama masalah wanita ialah chauvinisma kaum lelaki yang suka kaum wanita berada di bawah penguasaan mereka dan dalam bentuk yang lebih buruk akan berlaku penindasan, kezaliman dan diskriminasi terhadap kaum wanita. Oleh sebab itu, perjuangan golongan ini sentiasa berasaskan usaha gigih untuk memberikan ‘kuasa’ kepada wanita untuk menentukan masa depan mereka sendiri, menuntut penggubalan undang-undang yang akan memelihara hak tersebut, merubah budaya atau ajaran agama yang dirasakan telah ‘menindas’ wanita.

SUMBER           
1-      slaid keganasan terhadap wanita dari perspektif gender



NURUL SHYAZWANIE BTE ZAINUN @ MOHAMAD