Pengikut

Rabu, 21 Disember 2011

KISAH MISTERI PESAKIT MATI HARI JUMAAT


Pernah diceritakan bahawa terdapat sebuah hospital di utara semenanjung yang mempunyai sebuah sebuah katil di wad ICU yang mana kesemua pesakit yang ditempatkan dikatil tersebut pasti akan mati pada hari jumaat dan masa kematian pesakit juga tidak jauh berbeza iaitu antara waktu 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari. Kejadian ajaib tersebut menjadi tandatanya kakitangan pihak hospital kerana semua pihak mulai membuat pelbagai andaian dan menyangka bahawa terdapat makhluk halus yang menghuni dikatil tersebut yang menyebabkan kesemua pesakit pasti meninggal pada hari jumaat sekiranya ditempatkan dikatil tersebut.

Setiap pesakit yang ditempatkan disitu pasti akan meninggal pada setiap hari Jumaat pagi tanpa mengira umur, jantina atau tahap kesihatan mereka Perkara ini sangat membingungkan para doktor...

Lalu para doktor memutuskan untuk memantau katil tersebut...mungkin makhluk halus ada menetap disitu. Apabila tiba hari Jumaat yang berikutnya.. . beberapa org doktor bersiap sedia untuk mengenalpasti penyebab kepada kematian di katil tersebut yang mana pada ketika seorang pesakit lelaki muda yang sedang tidur...

Beberapa doktor memegang Yassin dan Quran sebagai persiapan menghalau makhluk halus.. Masa berputar... pukul 08:00am..08:30am sehingga jam 9....00 am ...

tiba-tiba.... .....

Pintu bilik ICU itu terbuka.... Kemudian masuklah Makcik Timah Seorang pekerja sambilan sebagai pencuci yang hanya bertugas setiap hari jumaat.. Makcik Timah masuk... mendekati katil keramat tersebut.... dan terus mencabut.... soket elektrik untuk alat bantuan pernafasan pesakit yang berada bersebelahan katil pesakit dan terus meletakkan soket vacuum cleanernya dan meneruskan kerja beliau untuk mencuci lantai bilik.....

Itulah kisah misteri yang masih menjadi sebutan sehingga kini..mulianya kerana pesakit dipilih untuk mati hari jumaat oleh Makcik Timahla yang punya kerja..

Sabtu, 17 Disember 2011

Doaku pada-NYA

Aku bermohon kepadaMU..Ya Allah…Seandainya telah engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagian antara kami….
Agar kemesraan itu abadi…
Dan ya Allah, Ya tuhanku yang maha mengasihi…
Seiringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Tetapi ya Allah…
Seandainya telah engkau takdirkan…
dia bukan miliku…
Bawalah ia jauh dari pandanganku…
Luputkanlah ia dari ingatanku…
Dan peliharalah aku dari kekecewaan….
Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Melontar bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja nan merah…
Agar aku bahagia…
Walaupun tanpa bersama dengannya…
Dan ya Allah yang tercinta…
Gantillah yang telah hilang…
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah…
Walaupun tidak sama dengan dirinya…
Ya Allah ya tuhanku…
Pasrahkanlah aku dengan takdirmu…
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan adalah yang terbaik buatku...
Amin.....

Jumaat, 9 Disember 2011

kene baca ni... untuk renungan

 

aku tak faham betul ngan manusia zaman sekarang. Sanggup mereka sebagai anak menghendik, marah dan biar ibu mereka menagis di tempat awam. memang betul anak derhaka. Besar sangat ke  kesalahan yang si ibu ni dah buat.. adakah sebesar pengorbanan ibu pada anak2 nya.  Mungkin betul la sekarang ni dunia akhir zaman.... aku pun x nak lah citer lebih2 sbb bende ni bleh blaku kat super orang bile perasaan marah mula kuasai diri.. nauzubillah... tapi ingt la walaupun semarah pun korang jangan la sampai lepas kat si ibu.. walaupun itu memang salah ibu... tapi korang x leh la nk salah kan ibu... kecik hati ibu nanti.... ingat la... korang membesar pun sebab ibu... tanpa ibu. korang x kan ada atas muka bumi ni tau...
so renung2 la... 

just renungan untuk korang... mane yang dah tesesat 2, kembali la ke jalan yang benar..

Ahad, 4 Disember 2011

..Cer!tA kItA seMuA..:  tadi aku ikut rombongan pergi ke salah sebuah rum...

..Cer!tA kItA seMuA..: tadi aku ikut rombongan pergi ke salah sebuah rum...: tadi aku ikut rombongan pergi ke salah sebuah rumah warga tua di pulau pinang ni.. name tempat tu rumah.(luper)... Sebenarnya aku pun t...
 tadi aku ikut rombongan pergi ke salah sebuah rumah warga tua di pulau pinang  ni.. name tempat tu rumah.(luper)... Sebenarnya aku pun tak sangka boleh sampai kat situ sbb last minute kawan ak call tanye nak pegi ke tak , daripada aku memboringkan diri dengan duduk kat desasiswa tekun tu..baik ak wat xtbt. ak ngan akma pun join la. mase mule2 kiteorang sampai tu terkejut jugak sebb dismbut dengan baik oleh pihak pengurusan dan atok2 kat sane... Sebelum start majlis 2 kiteorang sumer bersalam2 dengn warge kat sane... sume friendly and sporting.. aku suke... semasa sesi beramah mesra dengan warga2 kat sane.. aku cube dekati dan selami jiwa2 atok2 kat sane... ak kenal atok along, atok neng dan ramai lagi.. dyorang sumernye baik2.. ak tau disebalik wajah ceria mereka terselit seribu cerita. mungkin aku x mengerti sbb x pernah rasai. tapi ak cuba selami.. semasa dyorang menceritakan kisah hidup mereka, ak nampak air mata mereka bergenang.. aku tahu kalau boleh mereka tidak mahu mengigati  kenangan pahit yang telah melempar mereka ke rumah tersebut oleh insan2 tersayang,, atok along cakap dy lebih suke dop kat rumah 2 daripada hidup terpinggir didunia luar. walaupun x sampai sebulan atok along kat rumah tu tapi dy cakap dy suke... tapi aku tahu walaupun sesuke mane atok along kat situ,  di lubuk hati yang paling dalam dye ingin bersama dengan insan2 tersayang.. atok along asal parit buntal perak. Ade jugak atok yang nangis mse ceritakan tentang hidup mereka.. ak x nk exlain lebih2 sebb aku pun nagis...  pas2 ad jugak atok ni... dy ad 5 orang anak... tapi sumer anak dy x mampu jge dy. isteri atok tu dah meninggal.. mase isteriny meninggal pun ank dy still x blik( ank dy sumernya dop kat oversea dan kerja berpangkat tinggi). Bagi ak,walaupun anak 2 seberjaya mana pun dy, setinggi mane pun dy blajar, setinggi mane pun pangkat dy tapi kalau x der hormat kat ibu bapa , ank 2 fail.. kite sebagai anak harus faham macm mane dyorang rase bile keluarga sendiri sanggup buang mereka... anak yang mereka kandungkan selama 9 bulan 10 hari. tpi dyorang tahan sbb ingatkan anak.. tapi anak ad ingatkan mereka sebagai ibu bapa???. mentaliti ank2 zamn sekarg memg sukar diramal.  cuba korang tempatkan diri korang kat tempat mereka... Agak2 ape yang korang rase la..???? fikir2 la..  sebelum balik tu atok peluk kiteorag erat sangat sambil cium pipi ( sambil nagis gak)... mungkin atok menbayangkan dy sedng memeluk cucu-cucu mereka.Mungkin kalau ad rezki lagi ,ak akan kembali lagi kerumah ini dan cuba spent time dengan mereka. insyaallah... Kepada y still ad parent sayangi la dyorang,,,




 cube korang selami ape yang ad dalam fikiran atok ni skunk??????
 ni atok along


Isnin, 28 November 2011

kehidupan

salam,,,,,ni ada nak konsi2 ckit nasihat... ikut pengalaman sebenarnya.... sebenarnyabanyak perkara yang aku dah belajar hari ini... semuanya tentang kehidupan. dalam kehidupan kita ni. kita x boleh lemah tau. kene berani. satu lagi jangan suka ikut orang.. kalu korang suka sesuatu 2, just do it. aku nak berterima kasih kat kawan2 aku sebab dyorang banyak ajar aku tentang cara untuk kita berhadapan dengan masyarakat sekeliling.. sebab masyarakat kita hari ini ada 1001 kerenah... jadi kita x dapat nak puaskan hati sume orang, kalau kita cube nak senangkan hati sume orang.. hati kta yang terluka.. kadang2 penting kan diri sendiri 2 penting gk... cume korang x leh terlalu taksub... depands on  individu  2 sendiri dan yang penting be your self ok..  study dulu... pupai

kalo korang nak share2 story... boleh la share kt sini....